’Vi er ikke en kaffeklub – vi er her for at cykle’

Del side

Hver onsdag mødes 60 veteraner i Kolding Bicycle Club. Her er glæden for cyklen og træningen intakt, og det skaber et unikt sammenhold på tværs af alder, form og kropslige skavanker.

Kolding BC Veteranholdet.jpgOnsdagsklubben blev stiftet i 1998 af en håndfuld klubmedlemmer. I dag rummer holdet 60 veteraner, der holder sammen på tværs af alder, køn, form og skavanker.Foto: Privatfoto

Adgangskravene er ret simple: Du skal være fyldt 60 år og have været medlem af KBC i mindst et år. Du må (helst) ikke være aktiv på arbejdsmarkedet. Og så skal du kunne cykle. Kan du sætte kryds ved alle tre punkter, så kan du blive optaget i Onsdagsklubben hos Kolding Bicycle Club.

Det forklarer klubformand Johnny Poulsen med et grin. Han er selv af medlem af Onsdagsklubben, der er Kolding BC's veteranhold. Hver onsdag mødes de 60 veteraner i klubhuset Bøgelund i den nordøstlige udkant af byen, og her står den på kaffe og formiddagsbrød, inden veteranerne ruller ud på dagens træningstur.

"Og så kan vi også godt få en lille skarp til rundstykket. Så selvfølgelig er vi der for sammenholdet og hyggens skyld. Men vi er ikke bare en kaffeklub. Vi er her altså for at cykle," siger Johnny Poulsen.

Du kan altid cykle

Kolding Bicycle Club har i dag 279 medlemmer, og 80 af dem falder i veterankategorien på +60 år. Enkelte medlemmer har krydset de 80 år, og klubbens alderspræsident er således 89. De er et levende bevis på, at har du først lært at cykle, så glemmer du det aldrig. Og det glæder klubformanden, at så mange ældre medlemmer holder fast i cykelsporten.

"Cykling er fantastisk på den måde, at det er skånsomt for kroppen, for leddene. Vi har en del medlemmer, der har haft løbeskader og kæmper med dårlige knæ og hofter. Og de har så heldigvis kastet sig over cykling. På den måde får du stadig motionen, og du får et unikt sammenhold," siger Johnny Poulsen.

Onsdagsklubben blev stiftet i slutningen af 90’erne af en lille håndfuld klubmedlemmer, der hver især var stoppet på arbejdsmarkedet. De var trætte af at køre rundt på landevejen hver for sig. Derfor fandt de på at mødes i klubben hver onsdag formiddag til rundstykker og kaffe. Og efterhånden som flere medlemmer kom op i alderen, voksede Onsdagsklubben tilsvarende, ligesom rygtet om holdet har spredt sig. I dag har veteranholdet nået et maksimum på 60 medlemmer. Der må simpelthen ikke være flere i klubhuset på grund af brandsikkerheden, forklarer Johnny Poulsen.

Kolding BC Veteranholdet 2.jpg

Sammenholdet på Onsdagsklubben er stille og roligt vokset henover årene, med forårs- og sommerture i Danmark og til udlandet i Calpe og på Mallorca. Her er det billede fra en sommertur til Randbøldal vest for Vejle. Privatfoto.

Sammenhold på tværs af niveau og alder

Når man er 60 veteraner samlet, får man selvfølgelig også en broget skare af ryttere, der spænder vidt - både hvad angår form og skavanker. Derfor deler holdet sig også op i flere grupper, når de kører ud på landevejen efter morgenkaffen.

"I dag er vi så mange, at der er en fem-seks-syv grupper, der kører afsted. Så er der nogle, der kan cykle for at komme først og med tempo for øje. Og så er der andre, der kommer mere for hyggens skyld. De kommer for at kunne tage et bagerstop, eller de stopper for at nyde naturen," siger Johnny Poulsen.

Sammenholdet er så stærkt, at flere medlemmer fortsat kommer, selvom cyklen – af den ene eller anden grund – er parkeret i skuret.

"Vi har eksempelvis en kræftpatient, der insisterer på at komme, selvom lægerne siger, at han ikke må. Men det vil han. Vi har også fire-fem stykker, der på grund af forskellige skavanker ikke kan cykle længere. De går en tur i stedet, men de er stadig en del af klubben. På den måde er vi lidt som en stor cykelfamilie," siger Johnny Poulsen.

Bjarne blev hængende

En af Onsdagsklubbens mangeårige medlemmer er 73-årige Bjarne Poulsen. Han har været en fast del af holdet i godt ti år, siden han blev pensionist. Han har tidligere spillet meget fodbold, og han troede ikke, at cykling ville være noget for ham. Men det ændrede sig den dag, han mødte op på sin gamle havelåge.

"Det var en kammerat, som flere gange inviterede mig med. Jeg blev ved med at finde på undskyldninger, ’nej, jeg kan ikke følge med’ og så videre. Men jeg kom ud på min havelåge, og så er jeg blevet hængende siden. Det år, jeg kom med, var vi 18. Nu er vi over 60, og vi kan simpelthen ikke være flere," siger Bjarne Poulsen.

Og nok går veteranerne op i udstyr og fart over feltet, for man skal helst se ’lirens’ ud på cyklen, forklarer Bjarne Poulsen. Men det er især én ting, der gør, at han troligt møder op til formiddagskaffe og træning hver onsdag: Det er sammenholdet. Og det er stille og roligt vokset henover årene, med forårs- og sommerture i Danmark og til udlandet i Calpe og på Mallorca.

"Vi er ikke nogen kaffeklub. Vi kan godt køre ræs, men på den gode måde. Vi er jo alle oppe i årene, og vi er ovre den fase, hvor man skal vise sig frem for hinanden. Det er ikke det, der fylder. Vi kommer for hyggens skyld, kammeratskabet, og vi er mange i samme aldersgruppe med de samme skavanker, og der er vi gode til at støtte hinanden. Og så tror jeg, at cykling er godt for os ældre; du skal både yde med kroppen, men du skal også kunne teknikken, kunne holde dig på cyklen. Det holder hovedet skarpt," siger Bjarne Poulsen.

Seneste nyt

Kommende events

Kolding Bicycle Club

Bramdrupskovvej 40

6000

Kolding

Tlf. 30202851