God cykeladfærd i KBC
- Hvad er god cykeladfærd
- Sikkerhed når vi kører
- Etik i KBC
- Masteren og rytteren i KBC
- Sådan skifter vi i KBC
- Signalgivning i KBC
1. Hvad er god cykeladfærd
I KBC er god cykeladfærd lig med ”Jeg og mine venner kører sikkert og ordentligt”
Med dette regelsæt vil KBC signalere og slå fast overfor klubbens medlemmer, sponsorer, andre klubber og øvrige omgivelser, at alle medlemmer i KBC tager ansvar og kører ordentligt.
Vi har både et fælles og et individuelt ansvar for at leve op til adfærdskodekset og overholdelse af vores regler er det enkelte medlems berettigelse til at være medlem i KBC.
KBC ønsker, at alle klubbens medlemmer får så gode cykeloplevelser som overhovedet muligt og at vi medvirker til et godt image for cykelsporten. Det skal ske gennem den måde vi opfører os på når vi cykler.
Vi cykler med respekt for den trafik vi færdes i, med respekt for alle andre trafikanter, med respekt for den natur vi kører i og ikke mindst, vi cykler alle med respekt for færdselsloven.
2. Sikkerhed når vi kører
Den kørselsmæssige sikkerhed skal ved hver træning være i fokus. Vi skal for enhver pris undgå uheld. Derfor er det vigtigt, at alle ryttere kender og accepterer disse regler, og at de overholdes – hver gang.
Det overordnede ansvar for sikkerheden på hver tur ligger hos Masteren, men alle ryttere har et stort individuelt og fælles ansvar for at turene forgår sikkert og trygt.
Derfor:
- Vi overholder altid færdselsloven - også kørsel på cykelstier.
- Vi kører altid med cykelhjelm. INGEN CYKELHJELM = INGEN CYKELTUR
- Vi viser hensyn overfor alle andre trafikanter.
- Vi signalerer til andre trafikanter, at vi har set dem og at vi tager hensyn til dem, f.eks. fodgængere, heste, modkørende og overhalende biler.
- Vi kører efter forholdene og tilpasser vores hastighed.
- Vi signalerer i god tid ved forhindringer forude f.eks. huller i vejen, holdende og modkørende biler.
- Vi signalerer i god tid ved kryds og samler holdet når alle er kommet over.
- Vi holder ordentlig afstand til hinanden og sørger for at undgå pludselige opbremsninger, pludselige baneskift og andet der kan skabe uro og medføre uheld.
3. Etik i KBC
I KBC er vi over 300 medlemmer, så vi fylder noget på landevejen. Det stiller krav til den måde vi cykler sammen på, den måde vi hjælper hinanden på og den måde vi behandler vores medtrafikanter på.
Vi har en række sponsorer som støtter vores klub, og vi repræsenterer KBC og vores sponsorer, når vi cykler i vores klubtøj. Uanset om det er i klubregi eller ikke.
Derfor:
- Vi undlader at provokere andre - vi hilser altid pænt på andre trafikanter.
- Vi holder naturen ren – vi efterlader ikke affald af nogen art i naturen.
- Vi samler holdet efter hver bakke, der skal ventes eller vendes om.
- Vi hjælper hinanden og venter på hinanden ved uheld/defekt.
- Vi kører på de ”svagestes” præmisser.
- Vi efterlader ingen alene ude på ruten. Alle skal med hjem i god behold. Dog, hvis en rytter ønsker at forlade gruppen og vedkommende er frisk, skal det respekteres.
4. Masteren og rytteren i KBC
For at sikre en så god og sikker træningstur som muligt, vil der til hvert hold være en ansvarlig Master, der har det overordnede ansvar for turens planlægning og gennemførelsen.
Der påhviler dog alle ryttere et INDIVIDUELT og KOLLEKTIVT ansvar for, at turen gennemføres så sikkert og så smidigt som overhovedet muligt. Derfor er det vigtigt, at alle ryttere KENDER, ACCEPTERER og LØSER de opgaver, der er i forbindelse med hver enkelt træningstur.
Holdene sendes af et medlem af landevejsudvalget af sted i rækkefølgen hold 1, hold 2, hold 3, hold 4, således har en rytter der ikke er kommet med ”sit” hold mulighed for at komme med et langsommere. Vi undgår holdoverhalinger og er til mindst mulig gene ud af byen.
De første 5-10 km køres paradekørsel i moderat tempo, herved har alle mulighed for at hilse på hinanden og se hvem der ellers er på holdet og alle har en mulighed for at blive ordentlig varme inden det går løs.
Masterens rolle og ansvar
- Masteren er holdets leder og er ansvarlig for hele turens planlæggelse, gennemførelse og hele holdets adfærd under turen.
- Vi kører i grupper op til maksimalt 12 ryttere. For Børn & Unge dog kun 10 ryttere. Er der flere end 12 ryttere på holdet deler Masteren gruppen op i to og udpeger en yderligere Master for det andet hold.
- Masteren sikrer sig at den/de nye bliver præsenteret for holdets ryttere fortæller lige deres navn for den/de nye.
- Masteren fortæller den nye om måden vi kører på, måde vi giver signaler og skifter etc.
- Inden start samler Masteren sit hold og orienterer om turen indhold, hvor turen går hen og hvor lang tid turen forventes at tage.
- Masteren skal sikre at tempoet tilpasses således alle kan følge med hele holdet på hele turen.
- Masteren skal sikre sig, at de nye følger sig velkommen i gruppen, så de kan følge med hele ture Det er ikke de nye som skal sige en ned, det er Masteren eller en udpeget hjælper.
- Masteren evaluerer turen med de nye, evt. rådgiver om hvilken gruppe de/den nye kan køre med i, eller han/hun kan forsætte i gruppen.
- Masteren skal sikre, at alle kører efter de forudsætninger der er defineret for det pågældende hold, f.eks. turens længde, hastighed, opvarmning og træningspas.
- Masteren skal sikre, at alle rytterne på holdet følger klubbens regler for god adfærd og at holdet fungerer socialt sammen.
- Masteren KAN og SKAL påpege uhensigtsmæssig cykeladfærd, og KAN og SKAL give anvisninger på, hvilken adfærd der ønskes.
- Masteren sørger for indlæggelse af træningspas på turen og efterfølgende opsamling.
- Masteren foretager sammen med holdet, en evaluering af turen, når holdet er samlet for at spredes.
Rytterens rolle og ansvar
- Den enkelte rytter skal sikre sig, at vedkommende vælger det rette hold at træne med den pågældende dag. Det påhviler den enkelte rytter et eget ansvar for, at være realistisk i forhold at vurdere sine egne evner den pågældende dag.
- Den enkelte rytter skal altid uden tøven og med øjeblikkelige accept følge Masterens anvisninger.
- Den enkelte rytter skal aktivt medvirke til, at nye medlemmer føler sig velkomne i klubben og får den korrekte støtte og opbakning til at lære god cykeladfærd.
- Ønsker en rytter at forlade holdet ude på turen, skal Masteren informeres forinden.
- Ryttere der ikke følger Masteren anvisninger gentagne gange, kan få besked på at forlade holdet og fortsætte turen alene.
- Ved defekt, f.eks. punktering, hjælper vi hinanden.
5. Sådan skifter vi i KBC
Paradekørsel.
To-og-to. Færdselsloven tillader at man cykler to-og-to, hvor trafikken tillader. Ved skift råbes der ”skifter” og roterer med fingeren og venstre rytter cykler frem foran højre rytter. Venstre kolonne rykker op.
Skift fra parade (to-og-to) til en række (en-og-en)
Når der råbes ”en-og-en” fletter man ved at yderste (venstre) mand peger med fingeren og trækker ind foran sidemakkeren.
Viftekørsel
Forreste rytter cykler op i vinden. Efterfølgende ryttere ligger i læ ca. 1-1/2 hjulbredde bag, dog aldrig over midten af vejen.
6. Signalgivning i KBC
Vi skelner mellem:
Kommandosignaler: som er Masterens instrukser til gruppen (Højre, Én ned, Stop etc)
og
Orienteringssignaler: som er alles hjælp til sikker kørsel (Bagfra, Hul, Grus, Sten etc).
Alle ryttere er ansvarlige for, at afgivne kommandoer og signaler bliver gentaget op og ned gennem gruppen så alle hører dem.
Som Master er desuden vigtigt at han/hun véd at kommandoer er blevet hørt. Råbes der for eksempel ”Højre” rækker de forreste kort hånden til højre som kvittering på at kommandoen er hørt.
Der skal kun afgives de nødvendige signaler. Hvis gruppen cykler på en bred landevej med midterstriber, er det f.eks. ikke nødvendige at signalere ”Forfra”, hvis den bil der kommer forfra, ikke udgør nogen risiko.
Det samme gælder, hvis der ligger lidt grus og småsten på vejen, på et tidspunkt hvor gruppen cykler ligeud. Så er det ikke nødvendigt at signalere ”Grus”. Signaler skal ikke give unødvendig uro i gruppen.
Kommandosignaler
”PARADEKØRSEL”
Det betyder, at gruppen skal ændre køreform til paradekørsel to-og-to.
”HOLD TIL HØJRE”
I forbindelse med at der f.eks. kommer en bil, enten forfra eller bagfra og der er kneben med plads, kan der kommanderes ”HOLD TIL HØJRE”. Det betyder, at gruppen skal trække lidt længere ind til højre på vejen, så vi fylder lidt mindre. Alternativt kommanderes ”PÅ EN RÆKKE.
”VENSTRE”
Det betyder, at gruppen skal dreje til VENSTRE. Signalet kan udbygges med ”VENSTRE – EFTER HUSET”, eller en anden nærmere præcis angivelse af, hvor holdet skal dreje.
”HØJRE”
Det betyder, at gruppen skal dreje til HØJRE. Signalet kan udbygges med ”HØJRE – OM 200M”, eller en anden nærmere præcis angivelse af, hvor holdet skal dreje.
”LIGE OVER”
Det betyder, at gruppen skal fortsætte LIGE OVER, f.eks. i forbindelse med et vejkryds eller i en rundkørsel.
”1 eller 2 NED”
Hvis farten i gruppen er for høj kan der f.eks. råbes ”2 NED”. Det betyder, at farten i gruppen skal sættes ned med ca. 2 km/t, fra f.eks. 30 km/t til 28 km/t. Farten skal nedsættes stille og roligt. De forreste fortsætter med at cykle, med træder lidt langsommere, så farten gradvis sænkes. Ingen pludselige opbremsninger!
”3 OP”
Hvis farten i gruppen skal sættes lidt op, kan der f.eks. råbes ”3 OP”. Det betyder, at de forreste i gruppen stille og roligt skal sætte farten op fra f.eks. 30 km/t til 33 km/t.
Ingen pludselige accelerationer.
”OPSAMLING”
Hvis der er spredning i gruppen, kan der råbes ”OPSAMLING”. Det betyder umiddelbart, at tempoet skal sættes lidt ned i gruppen, således de bagerste kan komme op til gruppen. Når tempoet skal sættes ned, skal dette ske gradvist over en lidt længere strækning. Ingen pludselige opbremsninger.
Hvis der f.eks. råbes ”OPSAMLING PÅ TOPPEN”, betyder det, at alle skal standse på toppen af bakken og vente på de sidste. Masteren siger til, når holdet skal starte igen ved at råbe VI ER SAMLET eller VI STARTER
”PÅ EN RÆKKE”
Hvis der kommer et stort køretøj forfra eller bagfra, eller vejen er så smal, at vi ikke må må/kan køre paradekørsel eller rulleskifte, skal der råbes ”EN RÆKKE”. Det betyder, at gruppen som en lynlås skal flette sammen til én lang række.
”STOPPER”
Hvis gruppen skal stoppe helt op ved et vejkryds eller ved defekt, skal dette signaliseres i god tid. Der råbes ”STOPPER”, og samtidig rækker de 2 forreste den ene hånd i vejret, så alle kan se at der stoppes.
”VI STARTER”
Hvis gruppen har været standset, sætter Masteren holdet i gang ved at råbe ”Er der nogen, som ikke er klar? (1 sek. pause) VI STARTER”.
Orienteringssignaler
”FORFRA”
Det betyder, at gruppen skal være opmærksom på et køretøj FORFRA. Gruppen skal fortsætte med at køre på samme måde, men måske lige trække lidt tættere sammen.
”BAGFRA”
Det betyder, at gruppen skal være opmærksom på et køretøj BAGFRA. Gruppen skal fortsætte med at køre på samme måde, men måske lige trække lidt tættere sammen.
”FRI”
Hvis gruppen skal passere et vejkryds eller i det hele taget krydse en vej, er det vigtigt at der bliver kigget grundigt efter både forrest og bagerst i gruppen. Når gruppen kan passere vejen råbes der ”FRI”, hvorefter alle krydser vejen.
”SE OP”
Det betyder, at gruppen skal være opmærksom på en forhindring forfra, der kan være til fare for rytterne. Det kan være en indsnævring af vejen eller en holdende bil. Der råbes f.eks. ”SE OP - TIL HØJRE”. Samtidig kan de forreste markere med et klap på højre balle og derefter vise med højre hånd, at gruppen skal trække lidt ud. Signalet skal gentages ned igennem gruppen.
”HUL”
Det betyder, at der er et hul i vejen. Der råbes ”HUL” og samtidig markeres med højre eller venstre hånd til den side hvor hullet er. Pegefingeren peger i den retning hullet er.
”GRUS”
Det betyder, at der ligger grus på vejen. Der råbes ”GRUS”, og samtidig markeres med højre eller venstre hånd til hvilken side der ligger grus. Der foretages en fejende bevægelse med hånden.
”STEN”
Det betyder, at der ligger sten på vejen. Der råbes ”STEN”, og samtidig markeres med højre eller venstre hånd til hvilken side der ligger sten. Pegefingeren peger i den retning stenen er.
”DEFEKT”
Hvis der sker en punktering eller anden defekt i gruppen, råbes ”DEFEKT”. Det betyder, at alle i gruppen stille og roligt tager farten af cyklerne, stopper og orienterer sig om hvad der er sket. Masteren beslutter hvornår og hvordan gruppen fortsætter.
---------------------- ooo --------------------
Vi beder om at alle efterlever og støtter denne beskrivelse af ”God Adfærd i KBC” så vi alle får en god cykeloplevelse og kan komme sikkert hjem til vores familier efter endt træning.
Bestyrelsen